De taal van de stropdas

De taal van de stropdas

Draag je een stropdas, laat het er dan één zijn die bij je persoon en je functie past! De stropdas is het accessoire voor de man. Harmonie speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste stropdas; de kleur, de vorm, het dessin en de structuur van de das worden afgestemd op het huidtype, het haartype en de gezichtsvorm. Daarbij moet de das een harmonieus geheel vormen met het kostuum en het overhemd.

stropdas

De stropdas heeft de laatste jaren veel aandacht. Deed prins Claus in 1998 zijn stropdas demonstratief af en heeft Wouter Bos een ‘broertje dood’ aan de stropdas, wijlen Pim Fortuyn droeg juist graag een stropdas. Op dit moment laait de discussie over de stropdas weer op sinds de film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore. Er gaan stemmen op om de stropdas in de zomermaanden thuis te laten opdat de airco minder overuren behoeft te maken. Toch geldt nog steeds dat een goed geknoopte das als de eerste stap in het serieuze leven wordt gezien.

klik hier voor artikel in PDF met plaatjes


Huidtype
Bij de gladde huid past een effen stropdas gemaakt van een gladde stof. Heeft de huid lichte tekeningen of sproeten, kies dan een stof met een patroon. Een stropdas met een visuele structuur (prints) past bij de huid met couperose, grove poriën of een huid met (pigment) vlekken. Voor de man met baard of stoppelbaard zijn stropdassen van structuurstof met een print een must.

Haartype
Bij stijl haar past een gladde stropdas; een stropdas met een print en structuur is een goede keus bij gemêleerd stijl haar en bij golvend en krullend haar.

Gezichtsvorm
Gebruik de vorm van het gezicht als richtlijn bij de keuze van een stropdas. Een ronde gezichtsvorm vraagt om een stropdas waarin de ronde vorm terugkomt. Voor een rond gezicht met rechte lijnen is de das, waarin zowel de ronde als de rechte vorm terugkomt, het beste advies. De schaal van de gelaatstrekken (de afstand tus-
sen ogen, neus en mond) en de grootte van het gezicht bepalen het dessin van de stropdas.

Voorbeeld: een klein gezicht met fijne gelaatstrekken vraagt om een stropdas waarbij de afstanden in het dessin klein zijn.

Combinaties
De kleur van het kostuum en het overhemd bepalen als eerste de kleur van de stropdas. Daarnaast zijn de verschillende dessins van kostuum, overhemd en stropdas bepalend voor de uitstraling. De voorbeelden spreken voor zich!

DE TAAL VAN DE STROPDAS
Paul Dekker werkt als operational coach en is 45 jaar. We kunnen hem typeren als een sportief behoudend type. Paul heeft scherpe lijnen en medium ruimte in het gezicht. Zijn haar is kort en recht en het is gemêleerd. De kleuren uit het winterpalet passen mooi bij Paul. Paul heeft een licht tot medium contrast. Op de eerste foto draagt Paul een stropdas met dots. Deze ronde vormen passen niet bij de vele rechte lijnen die hij in zijn gezicht heeft. Bovendien is het dessin te druk en is het dessin eerder klassiek dan sportief te noemen.

Op de tweede foto draagt Paul een blauwe stropdas met verheven diagonale lijnen met een paisleymotiefje er tussen. De diagonale lijnen passen goed bij het lijnenspel in het gezicht van Paul. De verheven structuur maakt de das sportief en minder formeel. Dit is klassiek met een kwinkslag. De kleur van de das past mooi bij de grijs blauwe ogen en de ruimte tussen de dessins komt overeen met de ruimte in zijn gezicht.Het roze overhemd zorgt voor het juiste contrast in combinatie met het grijs gestreepte colbert, waarbij de blauwe stropdas het lichte element terug doet komen. Het totaalbeeld is fris, sportief en toegankelijk.

VAN ONBEWUST NAAR BEWUST!
Mannen kiezen vaak intuïtief de juiste stropdas.

Matthijs Groot Wassink kunnen we omschrijven als een klassiek type. Hij is 29 jaar en werkzaam als projectmanager. Matthijs heeft een diamantvormig gezicht, blauw grijze ogen, kort recht haar en een open gezicht met een gladde huid. Hij heeft een fijn postuur en draagt een rechthoekig model bril, hij is geanalyseerd als een zomertype. Mathijs heeft ook een licht tot medium contrast. Op de eerste foto draagt Matthijs een stropdas met een romantisch dessin, het is een druk dessin dat niet past bij de ruimte in het gezicht van Thijs. Door het bloemmotief valt de stropdas in de categorie romantisch of artistiek, dit motief past niet bij een klassiek type.

Op de tweede foto draagt Matthijs een donkere zeegroene das met een diagonale streep. De kleur van de das versterkt de kleur van zijn ogen en in combinatie met het overhemd en het colbert straalt het geheel een bepaalde dominantie uit. Bovendien zorgt de kleur van de das dat het contrast tussen overhemd en colbert minder wordt. De gladde structuur van de das pas uitstekend bij het gladde gelaat van Matthijs. De diagonale streep is een rustig dessin dat past bij zijn persoonlijkheid en zijn fijne postuur. Matthijs draagt hier een overhemd met een hoge wide spread boord met twee rijen knoopjes. De dasknoop is een dubbele windsor. Het totaalbeeld is sjiek, krachtig en jong.

Dirk Quistis 42 jaar en draagt als directieassistent al-tijd een pak. Hij heeft bruine ogen en donker haar met een lichte slag. Hij heeft een donker contrast. De structuur van zijn huid is grof, hij heeft een donkere baardgroei en een open gezicht met veel ruimte. Dirk heeft een vol postuur. Op de eerste foto zien we dat Dirk een stropdas draagt met een gladde structuur met een dessin dat uit vierkantjes bestaat. De gladde structuur past niet bij de structuur van de huid. Het dessin is te druk bij de ruimte in het gezicht en van Dirk; de vierkantjes in het dessin zorgen voor een te breed eindresultaat. Ook zien we dat de gebruikte knoop, de four in hand, te klein en te smal is ten opzichte van het gezicht en zijn postuur.Op de volgende foto draagt Dirk een grijze das met een structuur die er op ligt waardoor de das wat ruwer aan-voelt. Deze structuur past goed bij de structuur van de huid. Het motief werkt in de lengte en geeft hem een verfijnd uiterlijk. Het witte overhemd in combinatie met het donkere colbert zorgen voor een hoog contrast, de grijze das zorgt voor een harmonische beeld omdat Dirk een donker contrast heeft. De das wordt geknoopt met een dubbel windsor. Het eindresultaat is dat Dirk een betrouwbare, chique en bescheiden uitstraling heeft. Alhoewel rood de flowkleur is van Dirk, is het niet aan te raden, om in zijn functie een rode stropdas te dragen. Een overhemd met een wide spread zou zijn hals ruimer doen uitkomen.

Thijs van der Snee is 23 jaar en studeert bos- en natuurbeheer. Studenten droegen vroeger vooral in studentenclubs een stropdas, tegenwoordig komt dat steeds minder vaak voor. Welke das past bij Thijs? We kijken als eerste naar zijn uiterlijke kenmerken. Thijs heeft rood haar met een lichte structuur, zijn gezicht is smal en hij heeft een gladde huid. Zijn uitstraling heeft een licht contrast. Daarnaast heeft Thijs een slank postuur, z’n haar is de blikvanger. Bij de eerste foto zien we dat zijn licht golvende rossige haar geen verbinding maakt met het dessin met de vierkante blokjes. Bovendien zit er teveel ruimte tussen de dessins. De kleur is te donker in combinatie met het donkere colbert waardoor het een te hoog contrast geeft ten opzichte van het lage contrast van zijn gezicht; deze combinatie maakt hem ook ouder. De knoop is te smal voor de wide spread boord. Deze stropdas past niet bij Thijs.Bij de tweede foto draagt Thijs een overhemd met een hogere boord en een das met een diagonale streep gemaakt van een mix van zijde met ruwe zijde. Door deze mix van materialen lijkt de das een linnen structuur te krijgen. Zowel de kleurcombinatie (bruin/beige) als de structuur van deze stropdas passen beter bij Thijs. De kleur is in harmonie met zijn huid en haar, het geeft hetzelfde contrast. De structuur van de stropdas past beter bij zijn persoonlijkheid (en toekomstige beroep). Er wordt hier gebruik gemaakt van de cricket knoop omdat dit beter bij de gezichtsvorm past en ook de stof van de stropdas om een smalle knoop vraagt. De kleur, vorm, structuur en dessin van de stropdas passen bij de leeftijd van Thijs en zorgen voor een jong eindresultaat.De alternatieve stropdas. De stropdas die hier is gebruikt is zeker niet voor iedereen geschikt. Bij Thijs staat hij geweldig, mede dankzij de kleur. Het dessin is speels en past uitstekend bij de structuur van zijn haar. Het is een zeer artistieke stropdas die op persoonlijk wijze kan worden gedragen. Voor deze foto hebben we het smalle deel van de stropdas door de ring gehaald, om de hals gewikkeld en dan als laatste nogmaals door de ring gehaald. Ideaal voor de man met een langere hals. Thijs krijgt door het dragen van deze das een dandy-achtige look.

Stropdas weetjes:
De diagonaal gestreepte das (ook wel “rep”-tie) is waarschijnlijk de meest bekende das. De “regimental” lijkt precies op de “rep”, maar de kleuren en breedte van de strepen verwijzen dan naar een bepaald Brits regiment. Bij Amerikaanse regimentals lopen de strepen van linksboven naar rechtsonder. Dit in tegenstelling tot de Engelse regimentals. De “club”ties. worden gekenmerkt door een effen zijde achtergrond met kleine motieven die in rijen of “regi-mentals” worden herhaald. De “polka-dot” dassen spreken voor zich en laten zich goed combineren met krijtstreep pakken. Hoe kleiner de “dot”, hoe formeler de das. De “Seven Fold” das is één van de meest exclusieve dassen die er bestaan. De das wordt vervaardigd uit één stuk zijde en heeft dus geen voering. Door de zeven vouwen krijgt deze das haar karakteristieke vorm. De das is zeer dik en blijft daardoor perfect op zijn plaats.