Reviews

Dorine Boudewijn

Doe en draag wat bij je past > Lekker buiten de lijntjes kleuren > Imagocoaching en identiteitidentiteitsvinding > Creatief, open en verbindend

Denk jij wel eens na over de glans van je kleding en sieraden? Of die mate van glans wel bij je past? Glans is ontzettend bepalend voor je uitstraling en dat heb ik deze week aan den lijve ondervonden. Afgelopen maandag heb ik namelijk een heerlijke, sprankelende dag gehad, samen met mijn lievelingscollega’s. Met z’n vijven (Janneke, Tonny, Nanda, Anneke en ik) komen we een paar keer per jaar samen om nog dieper ons vak in te duiken. Dit keer deden we dat vanuit de expertise van Janneke Wolting: glans. Ik had al eerder bij Janneke de specialisatie glans gevolgd, maar het werd tijd voor een opfrisbeurt. En dat leverde me meer op dan ik had gedacht!

Glans is vaak een ondergeschoven kindje bij kledingadvies. Vaak wordt je wel verteld of je het beste glanzende of matte materialen kunt kiezen, maar er is nog zoveel meer te vertellen over glans. Een materiaal kan glanzen, glimmen, schitteren, stralen, noem maar op. De nuance die je kiest voor glans in je kleding en accessoires heeft effect op je totale uitstraling. Bovendien kan het net dat missende puzzelstukje zijn waardoor alles klikt.

Ik ben daar zelf een typisch voorbeeld van. Ik heb een kleurenpalet met gedempte kleuren. Dat zijn zachte en vaak vergrijsde tinten. Niemand zal betwisten dat dat mij mooi staat en als je zo’n introvert kijk-de-kat-uit-de-boom type bent als ik, passen zachte kleuren heel mooi. Maar toch ontbreekt er iets. Ik ben immers ook expressief, vind het niet erg om op te vallen en kleur buiten alle lijntjes. Daar komt glans om de hoek kijken. Wat dat betreft ben ik namelijk een helder sprankelend type. Pailletten, Swarovski steentjes, doorzichtige kralen met veel facetten, daarmee kom ik pas echt tot mijn recht. Dat wist ik al een paar jaar, maar ik moet bekennen dat ik het een beetje negeerde.

Tijdens die sessie met mijn collega’s heb ik het sprankelend helder in mijzelf helemaal omarmd. Het is een erg uitgesproken glans, maar ik voel me er zo lekker bij: speels, ongedwongen, aanwezig. Het is weer zo’n mooi voorbeeld van iets toevoegen aan de buitenkant, waardoor er van binnen iets verandert (ook als je image professional bent blijft dat gebeuren). Ik heb echt het gevoel dat er een luikje is open gezet, dat ik meer mijn eigen ruimte kan innemen, mag spelen en sprankelen.

En dan was er nog een bonus: om al die glans in de praktijk te brengen, hebben we allemaal een ketting voor onszelf gemaakt. Ik heb daarvoor sieraden van mijn oudtante en overgrootmoeder gebruikt. Het voelt zo rijk om een stukje familiegeschiedenis letterlijk met me mee te dragen.

Deze dag heeft iets los gemaakt, zowel persoonlijk als professioneel. En dat maakt dat ik mijn adviezen veel meer ga voorzien van glans.

#glans #sprankelen